POKORNI ZOLTÁN

ÁRNYAS   FEJVADÁSZ  BLOG

vételi jogtól a kilakoltatásig...

a történet igaz oldala

Pokorni Zoltán Polgármesterrel és

a XII.  kerületi  Önkormányzattal

Hendrey Tibor blogja saját történetéről
kérem, ezt a blogot osszátok meg minél több helyen !!!



miért...miért...?

Árnyas kronológia

Több mint harminckét éve béreljük és lakjuk a Zugliget, Árnyas út 40. szám alatti önkormányzati ingatlant, eredetileg határozatlan idejű, vagyis örök bérleti joggal. Az ingatlan Zugliget egyik legértékesebb területén álló 170 nm-es házrész, a hozzá tartozó 800 négyszögöles telekkel. Az önkormányzati ingatlanhoz nem kiutalás útján jutottunk, hanem cserével, amit akkor, 33 évvel ezelőtt egy jelentős, több milliós saját tulajdonú ingatlan vásárlása előzött meg részünkről az előző lakó számára, az Önkormányzat jóváhagyásával. Természetesen a helyzet ezen alakulásával a fent említett pénzt is elveszítettük.  A lakáscsere során a régi lakó több saját tulajdonú értékes beépített tárgyat hagyott a házban számunkra, amik a kettőnk közti megegyezés tárgyai voltak.

A lakás egy régi házban található, és erősen lelakott állapotban vettük át.

Saját erőből a lakrészt felújítottuk, önkormányzati kompenzálás nélkül, és körülbelül hárommillió forintot költöttünk rá akkori árakon, hogy kulturált és alap szinten kényelmes lakhatást teremtsünk magunknak (cserépkályhák, mozaikpadló, tölgyfa ajtók, tölgyfa konyhabútor, gardrob stb.). Akkor, kértük az Önkormányzatot, hogy részben térítse meg a felújítás költségeit, például a gázbevezetést, de nem térítettek semmit. Mostani érdeklődésünkre, hogy a kilakoltatás megtörténtekor mi a szándéka az Önkormányzatnak a saját tulajdonú több milliós beépített értékekkel, semmilyen választ nem kaptunk. Fentebb a beépített bútorok képei. Visszatérve a bevezetőhöz, 1991. óta ebben a lakásban laktunk, illetve júliusig még lakunk feleségemmel, két, akkortájt született kislányunkkal és később hozzánk költöző édesanyámmal.

1994-ben az önkormányzati lakások eladásáról szóló rendelet szerint, azonnal kezdeményeztük az ingatlan megvásárlását. Az ingatlan megvásárlására törvényileg semmilyen kizáró ok nem volt.

Az akkori polgármester, Mitnyan György lényegileg önhatalmúlag elzárkózott az eladástól, bár ezt  kereken nem mondta ki. Ebben az időben megbíztunk egy ügyvédet ügyünk vitelére és jogi eljárásainak kezelésére. Ez az ügyvéd közel harminc évig vitte ügyünket, sajnos alapvető siker nélkül.

Ebben az időben vettem fel a kapcsolatot az akkor még területi képviselőként munkálkodó Pokorni Zoltánnal. Pokorni, mint képviselő, biztatott bennünket vételi szándékunkban, és azt is kilátásba helyezte, hogy ha ő nemsokára polgármester lesz, mindenképpen támogatni fogja az ügyletet. Legalább 5-6 alkalommal találkoztunk ez ügyben vele abban az időben.

Pokorni megválasztása után azonnal megerősítettük a vásárlás iránti kérvényünket. Hamarosan kiderült, hogy az ingatlan helyrajzilag (10875/5) egy nagyobb osztatlan terület része, amelynek akkor részben a XII. ker. Önkormányzat, részben a Fővárosi Önkormányzat volt a tulajdonosa. Ennek a nagyobb osztatlan teleknek nem volt területrendezése, és Pokorni szerint a Főváros akadékoskodása miatt és többszöri próbálkozásuk ellenére a Főváros nem fogadta el a rendezési terveket.

Vételi igényünket és jogunkat az Önkormányzat és Pokorni polgármester soha nem vonta kétségbe, azt elismerte, és több alkalommal időt kért a területrendezés elkészültéig. Mindezt több levélváltás igazolja. 2007-ben úgy tűnt, hogy az ingatlan helyzetének rendezése karnyújtásnyira van... Még vázlatrajz is készült...

Közben a ház állaga gyors iramban romlott, legalábbis az a része, amelynek karbantartása az Önkormányzat mint tulajdonos feladata lett volna. Javítási igényeinket többször jeleztük, amelyeket a hivatal legtöbbször negligált. Ez alatt az idő alatt is a vételi jog gyakori elismerése és türelemkérés íródott le igényünkkel kapcsolatban. Legjelentősebb mértékben az ingatlant körülvevő kerítés állapota vált kritikussá. Hamarosan bárki bejöhetett a kertbe, mert a kerítés folyamatosságának sok hiányossága keletkezett. A három évtizedes ott tartózkodásunk  alatt több mint tíz alkalommal törtek be a lakásba, nagyon sok értéket, műtárgyat és emléket elloptak. A rendőrség véleménye szerint a sikeres betörések elsődleges tényezője a kerítés hiánya, amit az Önkormányzatnak kellet volna megcsinálni, karbantartani. Évtizedek óta ez van a kerítés helyén! Továbbá úgyszintén a kerítés és egyéb intézkedések hiánya miatt rendszeresen vaddisznó és nagyobb testű állat betörések történtek a kertbe sok kárt és kisebb személyi sérüléseket is okozva, amiket rendre bejelentettünk, de soha semmilyen megelőző intézkedés vagy utólagos karbantartási munkálat nem történt.

Egy idő után megelégelve a vételi kérelmünk körüli, számunkra értelmezhetetlen és gyanús, hiábavaló ígérgetést és főleg a ház javítatlan állapotát, figyelemfelhívás céljából, első alkalommal nem fizettem lakbért, aminek a bérleti jog felmondása lett a következménye.

Ekkor még úgy tűnt, hogy konstruktív a kapcsolat köztünk és Pokorni polgármester között. A felmondást követően az ügyvédemmel egy jelentősebb, meghatározó megbeszélést kezdeményeztünk, aminek következményeként a polgármester és az Önkormányzat elismerve reklamálásunk jogosságát!!! a ház állagára vonatkozólag, megerősítve vásárlási jogunkat!, visszahelyezett minket bérleti jogunkba, de már nem határozatlan időre.  Ez már az első jele lehetett próbálkozásnak, az ingatlan visszaszerzésére.  Emellett a polgármester még azt ígérte, hogy rövid időn belül a jogszabály szerint eladhatóvá teszi az ingatlant számunkra. Időközben a bérleti díj is emelkedett, és azóta is emelkedik, jelenleg közel 140 ezer forint. Ami a karbantartást illeti, az ingatlan most is (2023) lényegileg ugyanolyan, de inkább  rosszabb állapotban van, mint akkor.

Ezek után, érdemi esemény nélkül, jó tíz éve, türelmetlenségünk miatt az Önkormányzat részéről felmerült, hogy másik önkormányzati lakást kínál fel számunkra az Árnyas út helyett!? Ez volt a második jele az ingatlannal kapcsolatos hátsó tervekenek. Nem volt szándékunkban az Árnyas úti ingatlant elhagyni, de megnéztük a felkínált lakásokat. Legtöbbje Buda forgalmas, zajos utcáiban volt kisebb-nagyobb méretekben. Az értékkülönbségek rendkívülien aránytalanok voltak az Árnyas úti ingatlanhoz képest. Egyébként ezen lakások megvásárlására sem volt lehetőség. Talán már akkor biztosan tervbe volt véve az Önkormányzat részéről családunk "kitelepítése" az ingatlanból, fondorlatos, de még békés úton.

Miután csak egyre múlt az idő, és a vételből továbbra sem lett semmi, valamint a lakás állagát hagyták végképp lerohadni, a házat szinte ránk rogyni, természetesen erősen felmerült a gyanú bennünk, hogy szándékosan nem akarják eladni nekünk az ingatlant valamilyen számunkra nem világos ok miatt, és teljesen más tervek vannak vele. Jó pár dolgot az ingatlantulajdonosnak kellett volna megoldani a ház körül, de ezek rendre elmaradtak. Például a házhoz vezető út karbantartása, amelynek hiánya sok nehézséget okozott az ott lakásunk során.

Időközben Hatvany Józsefné, a szomszédunk, aki a ház másik, jóval kisebb részét bérelte, elhalálozott (neki is érvényes vételi joga volt, amit ő is érvényesíteni akart, de már kihalt belőle), ám Amerikában élő leánya nem tartott igényt a lakásra és visszaadta az Önkormányzatnak.  Azóta az ingatlan kisebbik fele, a miénkkel közvetlen közös falazattal rendelkező, végletesen romos állapotba került, ami külön bizonyítja az Önkormányzat hanyag hozzáállását, vagy esetleg valamilyen hátsó szándékát. A fizika törvényeiből adódóan az enyészet a mi lakrészünket is kikezdte.

2010-ben a Dalai Láma Magyarországon járt az alapítványom meghívására (Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ). Ez alkalommal javaslatomra a Fővárosi Önkormányzat Demszky Gábor vezetésével Budapest Díszpolgára címet ítélte meg a Dalai Lámának. Miután ezzel összefüggésben, a szervezés során személyes kapcsolatba kerültem Demszkyvel, megkértem, legyen olyan szíves, nézze meg, miért nem járul hozzá a telek megosztáshoz a Főváros, amely indokot Pokorni évek óta hangoztatott felénk, mint a vételünk egyetlen akadályát. Demszky hamarosan kezembe nyomta az egész aktát, amelyben legnagyobb meglepetésemre az szerepelt, hogy a Főváros már jó ideje hozzájárult a XII. kerület minket érintő részének területmegosztási terveihez, tehát a vételnek ez nem lehetett akadálya!! Ergo, polgármester úr hazudott.

Ezután találkoztam Pokornival, akit szembesítettem ezzel a dokumentummal. Erre azt válaszolta, hogy erről nem tud semmit (?), de utána fog nézni és jelentkezik. Azóta nem sikerült találkoznom Pokorni Zoltánnal.

Mindezeket sérelmezve önhatalmúlag (nem ügyvédi tanácsra) ismét nem fizettem lakbért, immár másodszor, mert úgy éreztem, hogy ezzel felhívom a figyelmet arra, hogy az Önkormányzat nagymértékben visszaél a hatalmával, packázik velünk, félrevezet, hazudik, és most már bizonyosan hátsó szándékot sejtettünk az ügy mögött. Ez időtájt készült ez az ügyvédi összefoglaló a helyzetről.

Az idő múlásával a XII. ker. Önkormányzat felmondta bérleti jogunkat, és beperelt minket bérleti díj nemfizetés miatt. Közben az ügyvéd, aki továbbra is vitte ügyünket és az Önkormányzattal kapcsolatban állt, azt kommunikálta, hogy a vétel még nincs kizárva, bár a nemfizetés komoly következményekkel járhat. Ekkoriban Pokorni már egyáltalán nem állt velünk szóba. Ügyünkben az előtte lévő időszakban vagy tíz alakommal találkoztunk Pokorni Zoltánnal, amely alkalmaknál mindig jelen volt az ügy előadója B. K., akkor előadói, ma már aljegyzői minőségben. Bár ellentétes oldalon áll, de akár tanúm is lehetne az összes elhangzott dologra, amennyiben nem romlott meg a memóriája.

Körülbelül öt éve az ügyvédem jó hírrel állt elő, nem-hivatalos módon(!?) (hátulról) megkereste őt az Önkormányzat jogásza dr. J. L., hogy az Önkormányzat mégiscsak eladja nekünk az ingatlant. Az ellenünk indított per az Önkormányzat részéről ekkor első fokon már elindult, és a felvetésemre, hogy függessze fel az Önkormányzat a (nem-hivatalos) vételi ajánlat miatt, azt a választ kaptam, hogy bebiztosítás? okán nem függeszti fel az eljárást.Nem volt igazán érthető...

Az ügyvédemmel a legapróbb részletekig átbeszéltük az ajánlatot, a vásárlás jogi lehetőségeit (már amennyi információ a rendelkezésünkre állt), vagyis az Önkormányzat üzeneteit, a vásárlás részleteit, hogy egyáltalán hogyan bonyolódjon le az adásvétel. Minderről általam készített szó szerinti feljegyzések vannak. Az egész ügy rendkívül furcsa módon, csak szóbeli üzengetések útján zajlott, hivatalos iratok nem készültek.  Más lehetőség híján kénytelen voltam, hinni az ajánlatnak. Ez az egyeztetés egy-két hónapig tartott, amikor egyszer csak az ügyvédem közölte, hogy az Önkormányzat minden magyarázat nélkül elállt az ügylettól. Később érdeklődtem az Önkormányzat fent említett jogászánál, hogy mit jelentett ez az egész ajánlat, de válaszra sem méltatott. illetve, annyit üzent titkárán keresztül, hogy érdeklődjek a polgármesternél.

Utána a bérleti díj nem fizetése miatt indított pert elvesztettük. Hiába bizonygattuk az előzményeket, a jogszabályok nem tették lehetővé a számunkra pozitív ítéletet. A bíróságon egy szakemberrel folytatott privát beszélgetésben elhangzott, hogy az igazság szempontjából igazunk van, de mint akkor, ott elhangzott, az igazság és a jog nem mindig fedik egymást, és „a jogszabályok mindig kötik a bíró kezét”. Az ítélet szerint el kell hagynunk az Árnyas úti házat, és meg kell fizetnünk az elmaradt bérleti díjat. Az per elvesztése után az ügyvédem nem vállalta tovább az ügyet, legfeljebb baráti tanácsadás szintjén.

2021-ben, a lakás műszaki állapotáról komplett szakvéleményt csináltattam, amely jól mutatja, milyen karbantartási munkálatokat hanyagolt el az Önkormányzat az elmúlt hosszú évek alatt. A leírás a lakás tíz évvel ezelőtti  állapotát mutatja, mára csak tovább romlott az állaga. A lakásban egyáltalán soha nem végeztek el villamoshálózati felülvizsgálatot, ami mindig a tulajdonos rendszeres kötelessége, és amelynek hiánya mindig is aggodalommal töltötte el családunkat. Ez a kép illusztrálja a teljesen szabálytalan és balesetveszélyes állapotot két évtizede. Ez a másik leírás és kép a máig tartó folyamatos beázást mutatja.

Az ítélet után hamarosan jelentkezett az Önkormányzat, hogy hagyjam el a lakást, és fizessek meg 13 millió forintot, összesítve az elmaradt lakbért kamatokkal plusz a perköltség. Magam és családom mindig azt válaszoltuk, hivatkozva minden előzményre, hogy kérjük a bérleti jogviszony visszaállítását, vételi jogunk van, és ebben az esetben természetesen azonnal kifizetjük az elmaradt tartozást a borsos kamatokkal együtt, amely tartozást önmagában soha nem tagadtam. Az Önkormányzat kilátásba helyezett egy szükséglakást számunkra, egy éves időtartamra, nem meghatározott helyen,  rossz kondíciókkal. Nem fogadtuk el, a nagyon jelentős aránytalanság miatt. Egy önkormányzati ingatlannak is van értéke; többek között a bérleti idő (esetünkben ez határozatlan idejű volt, vagyis örök bérleti jog, az ingatlan állapota és elhelyezkedése (esetünkben ez Zugliget egyik legfrekventáltabb területe), a lakás beépítettsége (ez esetünkben költséges beépített műtárgyakat és bútorokat jelent), valamint az is érték, hogy akkor egy értékes saját tulajdonú pasaréti ingatlant adtunk cserébe érte. Ezeket az értékeket  lopta ki alólunk az Önkormányzat, mondhatni fondorlatos módon, és a fenti értékek helyett kínált fel egy összehasonlíthatatlanul kisebb értékkel bíró ingatlant egy évre.

Az elmúlt években sokszor kértünk személyes találkozót levélben, telefonon  Pokorni polgármesterrel vagy a jegyzővel, számtalanszor jelentkeztünk be hivatalos fogadóóráikra, amire elvileg és gyakorlatilag is köteles lenne a hivatal időpontot adni, ám ezekre vagy nem válaszolt az Önkormányzat, vagy nemleges választ kaptunk, mondván, nem tudnak fogadni bennünket!?  Ez véleményem szerint törvénytelen, mármint az, hogy egy állampolgárnak, egy kerületi lakosnak, aki egy számára életbevágóan fontos ügyben találkozni kíván egy kerületi előjáróval, (akit a polgárok érdekében választottak meg,  jó magam is ) erre éveken át semmilyen lehetőséget nem adnak.

Több hasonló tartalmú levélváltás, a személyes találkozók sorozatos elutasítása után megjött a rendőri kísérettel  történő kilakoltatásunkról a végzés 2022. július 26-ára.

Ezidőtájt szintén az ügyvédemen keresztül, szintén nem-hivatalos úton-módon megint jelentkezett az Önkormányzat, ugyanaz a jogász, hogy Pokorni úr jóindulatának??! köszönhetően felajánlanak egy bérlakást a kerületben, a Csaba utcában.  A felajánlott lakás 120 nm-es, Városmajorra néző ablakokkal, teljesen felújított állapotban, kulturált bérházban, amit napokon belül megtekinthetünk.  Az ügyvédem interpretációja szerint (vagy igaz, vagy nem, mármint az üzenet) Pokorni tart attól, hogy a kialakult helyzetet elhintem a médiában, munkámnál fogva ismert mivoltomat használva a történteket közzéteszem, és így fogok tiltakozni az alapvetően igazságtalan eljárás ellen. Ugyan hivatalos levél erről a lakásajánlatról sem érkezett, de egy lakásigénylő ív igen, amelyről természetesen azt gondoltuk, hogy a szóban forgó lakásra vonatkozik. Kitöltöttük és visszaküldtük, amely igénylést elfogadott az Önkormányzat képviselő testülete. Július 26. előtt pár nappal, ezt tekintetbe véve még a végrehajtó is felfüggesztette a kilakoltatást az Önkormányzat kérésére, októberre halasztva azt.

A fent említett bérlakásra vonatkozó ajánlatot alapvetően nem igazán fogadtuk volna el, mert újból az aránytalanság és az igazságérzetünk ellene szólt, de mégis, tekintettel családom pszichés és fizikai megterhelés miatti állapotára, akár hajlamosak is lettünk volna rá. Magam részéről ragaszkodtam volna ahhoz, hogy az Árnyas úton kell maradnunk a fenyegető kilakoltatás réme ellenére is, hiszen az elmaradt bérleti díj kifizetését beígértük.  Végül úgy döntöttünk, hogy megnézzük a lakást, és akár el is fogadjuk a megadott feltételekkel.  Szeptember 10-e körül meg is tekinthettük, de akkor szembesülnünk kellet azzal a ténnyel, hogy megint naivak voltunk, hogy hittünk a hamis Önkormányzatnak, ugyanis egyáltalán nem azt a lakást nézhettük meg, amiről eredetileg szó volt. Igaz, ugyanabban a házban, de egy több évtizede lelakott,  előnytelen tájolású, zajos, rendkívül rossz beosztású 95 nm-es lakás volt, egybe nyíló, ajtók nélküli három nagy szobával, nulla szigeteléssel. A kulturált, elfogadható lakhatóvá tétele több millió forintba kerülne.

Természetesen nagyon sok embernek megoldaná a lakhatását ez a lakás, de a mi nézőpontunk máshonnan indult, nevezetesen, hogy milyen ingatlanból forgatott minket ki az Önkormányzat (Pokorni), és mit akar érte kínálni. 

Megtekintés után megválaszoltuk, hogy ez a lakás, minden paraméterét figyelembe véve számunkra nem elfogadható, különösen azért, mert mégiscsak egy több százmilliós nagyságrendű értékű ingatlan bérleti jogából forgattak ki minket (amit, mint írtam, annak idején nem kiutalásra kaptunk, hanem cserével jutottunk hozzá, vásároltunk az előző lakónak egy öröklakást). Mint fentebb említettem, az önkormányzati bérlakás bérleti joga is  értéket képvisel.

Kérésünkre, hogy mutassanak másik lehetséges lakást, azt a választ kaptunk T. Önkormányzattól, hogy nincs más lehetőség, vagy kifizetjük azonnal a tartozás teljes összegét és elfogadjuk a legutóbb felkínált lakást, és elhagyjuk eredeti lakásunkat, vagy hatósági kilakoltatás lesz -- választhatunk. Valamint ugyanazon a napon, október 20-án vettük kézhez a végrehajtótól is a végzést a karhatalmi kísérettel végrehajtandó kilakoltatásra vonatkozóan, október 27-ére, tehát egy héten belül (miközben az Önkormányzattal elvileg egy közös érdekű tárgyalásban voltunk)! 

Ezért is lett volna fontos és elengedhetetlen az (évek óta kért) személyes találkozó, hogy ne arctalan levelezgetés folyjon (e-mailek), hanem egy találkozón részletesen megbeszélve a helyzetet, időben lehessen cselekedni bármit is, amiben közösen megállapodunk. Ehelyett sarokba lettünk szorítva, becsapva, csőbe húzva érezzük magunkat. Polgármester úr "jóindulatát", az Önkormányzat hivatkozott "méltányosságát" és szociális és lakhatási körülményeink messzemenő figyelembe vételére vonatkozó megoldását   sehol sem tapasztaljuk. Ennyi idő alatt nem tudjuk a lakást elhagyni, számunkra lehetetlen, hogy közel 200 nm-en elhelyezett bútorainkat, tárgyainkat, több száz tételt rendezetten, megnyugtatóan becsomagoljunk és kezeljünk, a beépített vagyontárgyainkat leszereljük, lebontsuk, valamint a megfizetendő elmaradt nagy összegű bérleti díjat sem tudjuk mobilizálni ilyen rövid idő alatt.

Október 21-én írásban kértük az Önkormányzatot, hogy halassza el a kilakoltatást, adjon a lakás önkéntes kiürítésére és elhagyására időt, és közöltük, hogy kifejezetten kényszerből!, de elfogadjuk a felkínált lakást (az utcára nem akarván kerülni). Így az ingóságokat el tudjuk szállítani, a lakást kulturáltan el tudjuk hagyni, valamint az elmaradt bérleti díj összegét mobilizálni.

Ezt követően, október 20-án kilakoltatást halasztó kérvényt nyújtottunk be a végrehajtóhoz, valamint a XII. ker. Önkormányzathoz. Október 25-én kaptuk a választ Pokorni hivatalától, hogy vagy fizetünk egyben előre, vagy csütörtökön kilakoltatás lesz. Kimagaslóan embertelen válasz.  Az Önkormányzat elutasította kérésünket és továbbra is fenntartotta a kilakoltatás dátumát. A végrehajtó azonban megküldte a Bíróságnak is a kérvényt, és az helyt adott kérésünknek és elhalasztotta az októberi kilakoltatást, ami így beleesett a téli moratórium időszakába, ezáltal 2023. június végéig helyünkön maradhatunk. Jelenleg ez a helyzet áll fenn.

 megjegyzések

Az ügy szövevényes, bár viszonylag egyszerű, mindenesetre valószínűsíthető hátsó szándékot vélünk felfedezni a dolgok mögött.  Pokorni ki akar innen tenni minket mindenáron. (Érdekes, minden hozzáértő és nem-hozzáértő véleménye ugyanez. Az előzmények ismeretében ugyanis ez tűnik életszerűnek.) Két valószínűsíthető okot vélünk az ügy hátterében felfedezni. Első ok, Pokorni Zoltán mindenáron meg akar szabadulni az értékes ingatlan határozatlan idejű bérlőjétől, vagyis tőlem és családomtól, hogy saját elképzelései szerint hasznosíthassa azt a későbbiekben. Évekig hiteget minket vételi jogunk érvényesítésére, de halogatja annak megvalósulását és valószínűleg nem is állt szándékában. Majd a megfelelő alkalom eljövetelekor, vagyis amikor jogszabály szerint támadhatók vagyunk lecsap ránk és könyörtelenül érvényesíti kilakoltatásunkat. Ez a fehérgalléros rablás jó példája. A második ok, személyes revans vétel, a makacs viselkedésünkért. Az is elképzelhető, hogy a két ok kombinációja van jelen. Az Önkormányzat helyi rendelete szerint a felmondott bérleti jog visszaadható! ha a bérlő kifizeti az elmaradt tartozását. Ezzel a lehetőséggel nem akart és nem is akar élni a Polgármester. Az egész ügymenetet átélve és Pokorni Zoltán jellemét ismerve; az eljárás becstelen, erkölcstelen, etikátlan, sunyi, alattomos, kulturálatlan, unintelligens, az állampolgár és a kerület polgárának szempontjait és érdekeit messze semmibe vevő határozat. A jogszerűtlenséget  azért nem említem, mert ebben az esetben a jogszabályok felülírták az igazságot.

Egy hivatal, vagyis a hatalom döntésének mindig a méltányosság, a mértékletesség és az igazság oldalán kellene állnia. Tisztességes, nem rossz szándékú embereket nem tehet tönkre, csak azért, mert valamilyen általa kreált önkényesen és tetszőlegesen használt jogszabályra hivatkozik. A hivatalnak nincs igazsága, csak közérdek létezik. Esetemben a közérdekre való hivatkozás értelmezhetetlen és megfoghatatlan.    

Amit ebben az összefoglalóban leírtam, annak minden egyes szava igaz. Számomra az igazmondás szemléletemnél és követett tradíciómnál fogva kötelező, Pokorninak nem tudom milyen vallása van, állítólag keresztény, de hogy nem jellemes ember az biztos..., ezen állításról mindenki döntsön saját tapasztalata szerint.  A történet szavahihetőségét nem csak magam igazolom, hanem családtagjaim, ügyvédem és minden olyan személy, akinek az ügyről elejétől fogva tudomása volt. Amikor majd Pokorni elolvassa ezt a blogot és esetleg megkérdezik tőle, hogyan is volt ez a történet, minden valószínűséggel arra fog hivatkozni hogy: "hát...nem fizettek lakbért..." A saját kötelezettségeinek elmulasztását, a hatalmával való visszaélést, csúsztatásait, félrevezető manővereit, megtévesztéseit és hazugságait nem fogja említeni. Az olvasóra bízom, kinek hisz.

Lehetséges, hogy az ügymenet során az ügyvédem és magam követtünk el hibákat, és nem volt igazán minden lépés megfelelő. Például vitatható megoldás volt részemről a lakbér nem fizetése, de megkell érteni elkeseredett helyzetünket, tárgyalni kell, és nem az utcára tenni egy családot, ez nem emberséges, nem civilizált megoldás, mondhatni embertelen, különösen az előzmények ismeretében. Felteszem a kérdést, miért kényszerültem, mint jóhiszemű kerületi lakos abba a helyzetbe, hogy taktikához kellett folyamodnom, ilyen módon próbálván kikényszeríteni T. Önkormányzattól ígéretei és kötelességei teljesítését. Egy polgármestertől más szemlélet várható el, nem a kerületi lakos kárára cselekedni, hanem próbálja megmenti helyzetet, mindenki javára. Az a magyarázat, hogy a kerület, a köz érdekében leszünk kilakoltatva, nagyon furcsa, mondhatni cinikus magyarázat és nekem, valamint családom érdekeit és jogait egyáltalán nem veszi figyelembe. Természetesen, ha más okok és érdekek is közrejátszanak Pokorni polgármester fejében, mindjárt érthető lesz az egész történet... 

Alapvetően, harminchárom év után nem szeretnénk elhagyni az Árnyas úti lakást, bár az ingatlan állapota sok kívánnivalót hagy maga után, - amely teljes mértékben az Önkormányzat felelőssége -, de elmúlt évtizedeink ide kötnek minket, ezzel nőttünk össze munkánk és életvitelünk szempontjából.   Többek között azért sem szeretnénk elhagyni a helyet, mert nem tudjuk több generáció tárgyait, örökségeit hová vinni. Rengeteg saját tulajdonú beépített bútor, tárgy van a lakásban, hozzávetőlegesen jelenlegi áron legalább 20 millió forint értékben. De a legfontosabb, hogy nem érezzük jogosnak, igazságosnak és emberségesnek ezt az eljárást, továbbá még egy fontos szempont is van, jelen esetben nehéz helyzetbe kerülünk, mivel nincs másik lakásunk.

Pokorninak saját jogszabályuk alapján is lenne lehetősége visszahelyezni minket a bérleti jogba, ha kifizetjük az elmaradt lakbért, amit családi összefogásból meg tudnánk tenni.   A kifizetést vállaltuk és teljesítenénk is, amennyiben eredeti bérleti jogunk megmaradna. Ezt nem teszi meg az Önkormányzat, vagyis Pokorni, mert a döntések egyedül ! tőle függnek.

Rendkívül sérelmes, etikátlan és az önkormányzati szabályoknak sem felel meg az az eljárás, hogy a polgármester és a jegyző hosszú évek folyamán számos, a hivatalos fogadóórára való jelentkezésünket, kérésünket teljes mértékben negligálta érdemi indoklás nélkül. Ez a magatartás az úgynevezett nem-közreműködő kategória, amely negatívumot általában a hivatal a bérlőre fog, ha annak kifogása van a hivatal megoldásával szemben. Jelenleg, a hivatal nem-közreműködő és ilyen kiélezett helyzetben, ami egy család teljes egzisztenciális romba döntését jelenti, kirívóan erkölcstelen és etikátlan.

(Időközben a BigGeorge Holding megvette a közvetlen mellettünk fekvő volt BM kórház területét és épületeit, ahova luxus lakóparkot készül építeni, és már hirdeti is a luxuslakásokat. A mi ingatlanunkkal közvetlenül határos a megvett terület. Nem bizonyítható, de óhatatlan, hogy ne feltételezzünk összefüggést helyzetünkkel, kilakoltatásunkkal. Bár ennek tényét bizonyítani nem tudjuk, a BigGeorge-nál jártas barátunk ezt a feltevést elképzelhetőnek tartja, ismerve a XII. kerület alattomos, sunyi megoldásait  az ingatlanok értékesítésével kapcsolatban. De hangsúlyozom, ez csak egy feltevés, bár ez is életszerű!)

Pokorni Zoltán polgármesternek  több, hasonló anomáliákkal teli ügye volt és van a kerületben, jobbára értékes önkormányzati ingatlanok kijátszásával, átjátszásával kapcsolatban. Több zavaros ügyről is tudok.

Jelenleg 2023. július 4-re, 11.00 várható rendőri segédlettel végrehajtandó kilakoltatásunk.
Ha ez megtörténik, az utcára kerülünk vagy bérelhetünk magas áron albérletet.
- 2023. július 3-i fejlemények: Június végén beadtunk a Budai Központi Kerületi Bíróságra egy kilakoltatást  halasztó kérvényt, mivel nem tudtuk elszállítani a dolgainkat. Július 3-án délután a bíróság helyt adott kérvényünknek és augusztusra elhalasztotta a kilakoltatást. Természetesen az alaphelyzet nem változott meg, de kicsit kényelmesebbé vált a költözés. Ilyen kérésnek a XII. Önkormányzat soha  nem tett eleget, pedig többször is kértem tőlük!

- A végrehajtó a kilakoltatás dátumát 2023. szeptember 28. 11.00 jelölte ki.

A legfontosabb kérdések számunkra:

-    - miért nem helyez vissza minket az Önkormányzat bérleti jogunkba? mi az akadálya?

-        - miért akar mindenáron kitenni minket ebből az ingatlanból?

-     - mit jelentett a három évvel ezelőtt felvetett, jó szándékúnak vélt vételi ajánlat számunkra (éppen az ellenünk folyó per ideje alatt)? A nem-hivatalos megkeresés a  XII. kerületi Önkormányzat jogi osztályától jött.  

-      - a Főváros, Demszky hozzájárulását a területmegosztáshoz miért titkolta el a XII. kerület? és miért nem reagált rá a polgármester?

-   - kilakoltatásunk esetén mi lesz a többmillió forint értékű saját tulajdonú beépítésekkel?

-j- jól látjuk-e, hogy az Önkormányzat rendkívüli mértékben visszaélt hatalmával és helyzetével, valamint többször félrevezetett bennünket?

-   - van-e létjogosultság perelni az Önkormányzatot  a fenti anomáliák okán, valamint a beépített tárgyakért, amik végrehajtás esetén ott maradnának (kandalló, cserépkályhák, márvány burkolatok, művészi üvegablakok, mozaikparketta, tölgyfa ajtók, tölgyfa gardróbszekrények, tölgyfa konyhabútor)?

-        - miért nem fogadta és fogadja a hivatalos időpontokban évek óta családunkat a polgármester vagy a jegyző, különösen egy ilyen drámai helyzetben?

-       - mi a háttere a kilakoltatás alatt a megegyezés reményében és érdekében nem-hivatalosan felkínált, a számunkra elfogadható lakás visszavonásának? A megkeresés úgyszintén  a XII. kerületi Önkormányzat jogi osztályától jött.  

- A helyzet családunk totális egzisztenciális tönkretételét jelentené. A család szétszakadna, munkáinkat nem tudnánk folytatni, teljes ellehetetlenülés következne be, aminek következményei beláthatatlanok. Ez így rendben van? 

- A XII. kerületben több hasonló történet volt az elmúlt évtizedekben és jelenleg is folynak önkormányzati bérlemények visszaszerzési kísérletei. Konkrétan egy jó ismerősöm határozatlan időre szóló bérleti jogát akarják megszüntetni, jogszabály változás ürügyén. Neki is évtizedek óta van leírt vételi joga, amely hivatkozásra az Önkormányzat nem szokott reagálni. Ő fizeti a lakbért, nála más módszerekkel fognak próbálkozni... Ez így törvényszerű...?

Egyébként életünk során minden fizetnivalónkat mindenhová mindig rendben befizettük.

Jelenleg a követelések miatt (elmaradt bérleti díj, perköltség) járandóságaim felét vonja a végrehajtó.

Köszönöm, hogy megtiszteltél azzal, hogy elolvastad a történetet. Ha bármilyen megjegyezni- vagy hozzátennivalód van az esethez, kérlek, tedd meg! Ha esetleg üzennél Pokorni Zoltán polgármesternek, itt megteheted.

vagy a jegyzőnek itt.

Valamint ha hasonló történeted volt vagy van a XII. kerületben, kérlek, szólj hozzá a bloghoz, és ismertesd meg velünk részletesen!
Cikkek hasonló témakörben:

https://szabad.ahang.hu/petitions/vedjuk-meg-a-xii-keruleti-zoldteruleteket?fbclid=IwAR3AAbnkMMWCrLF6qQbDom1B7CE3AdcJtKkSPPp56OQalY8uTG_4ax9myVM 

https://alfahir.hu/hirek/lakopark-epulhet-a-normafanal-az-erdobol-lehasitott-telken

Ez a 20 legolcsóbb és legdrágább utca a XII. kerületben, az Árnyas utca az egyik legdrágább / Pénzcentrum  2023. szeptember 19.

https://www.facebook.com/watch/?v=762377637910896

Blikk cikk 2023. június 29. 

Telex riport az Árnyas útról

A XII. kerületi Önkormányzat levele a kerület nyugdíjasainak 2023. július 29. 

Előtte-utána képeken, ahogy a NER letarolta a Svábhegyet Tiborcz István új elitklubja körül / Telex 2023. szeptember 8.

Erdő tarolás a Sváb-hegyen   2023. szeptember 9.

Így „zöldkerület” a Hegyvidék: ízléstelen óriási lakóparkok a Svábhegyen, tündérkék a Böszi kertben / Alfahír / 2023. szeptember 11 

" Arctalan senkik végzései" - így reagált a kiürített gimnázium igazgatója a bíróság elmaresztalásaira / 24.hu 2023. szeptember 13.

Kilakoltatás Budafokon 2023. szeptember 11. 

A bíróság megsemmisítette a Normafára épített sífutópálya engedélyeit / Népszava 2023. szeptember

Sorra épülnek a luxuslakóparkok, a XII. kerület vezetése pedig nem tehet mást, kedvez nekik / Index 2023. szeptember 17.

 


Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Itt lehet, hogy tudnak segíteni:
https://tasz.hu/ingyenes-jogsegelyszolgalat
Nameste
Imre üzenete…
Méltatlan, inkorrekt eljárás.